Ambo Akan Mencatat Apa Sahaja, Tidak Terhad Kepada Apa-Apa Syarat. Apa Sahaja Terlintas Dan Ada Bahan, Akan Ambo Masukkan Kedalam Blog Ini. I Just Want To Enjoy, Enjoy Yourself Too


11 Mei 2009

Sayur Sotong Dengan Gajus

Selain dari masak secara biasa - gulai, kari, singgang, goreng kunyit, goreng celup tepung dan bakar, sotong boleh juga disayur bersama dengan buah gajus yang hampir masak. Masakan ini popular dan menjadi antara menu wajib semasa musim sotong di negeri Terengganu. Kata orang kalau buah gajus dah mulai masak, maka musim sotong pun bermula.

Gajus separuh masak dibelah kecil-kecil dan dicampur dengan 2 sudu besar garam. Diramas-ramas untuk mengeluarkan airnya. Cara masaknya - campur hirisan sotong, gajus yang diperah, santan pekat, bawang besar, lada besar, ikan rebus yang ditumbuk dan garam gula secukup rasa. Agak-agak sotong dah masak boleh terus diangkat. Lepas masak tu hidang dengan ikan gelama kering goreng, teh-o-beng limau.

Sedapnya, gerenti tambah nasi.

Tiada ulasan:

Copyright Controlled @ Mohd Sanori Abu Bakar @ 18 Januari 2009