Ambo Akan Mencatat Apa Sahaja, Tidak Terhad Kepada Apa-Apa Syarat. Apa Sahaja Terlintas Dan Ada Bahan, Akan Ambo Masukkan Kedalam Blog Ini. I Just Want To Enjoy, Enjoy Yourself Too


27 Mei 2010

Patin Buah Masak Tempoyak

Setiap kali singgah Hentian Rehat Temerloh semasa dalam perjalanan ke atau balik dari Kuala Lumpur, ambo tidak akan melepaskan peluang menikmati hidangan ikan patin buah masak tempoyak. Seketul RM12.00 patin buah berbanding RM7.00 seketul patin sangkar.


Masakan ini ada dijual di kedua-dua belah Hentian Rehat Temerloh, tapi bagi ambo, kedai makan Hentian Rehat meuju ke Kuala Lumpur lebih sedap berbanding sebelah lagi. Tak tau la, mungkin tokey kedai atau tukang masak yang orang yang sama atau tidak. Masakan hampir serupa tapi rasa tidak sama. Bukan ambo seorang yang kata begitu. Kawan-kawan ambo yang biasa singgah pun sama pendapat dengan ambo.Tetapi kalau nak makan ikan patin yang betul-betul sedap dan asli, kena masuk Temerloh - Bandar Ikan Patin. Kat simpang nak masuk bandar tu pun dah ada banyak kedai makan. Ambo pernah makan kat situ, memang sedap. 

Lama tak masuk Temerloh, semenjak adanya Lebuhraya Pantai Timur.
Copyright Controlled @ Mohd Sanori Abu Bakar @ 18 Januari 2009